DX  » Community » Forums
«See all threads (in Product Forum)
Product Forum

"Interface was not found" error message.

  • ZaidClient Thursday, March 31, 2011 2:57 AM Reply
    Hello all,

    Before I post this I had read a lot of previous posts but I couldn't find a case that matches mine or addressed my problem to the point, hence I'm posting this request.

    Answers to basic questions:

    Q1) Which scan tool are you using?
    ELM327 v1.5a

    Q2) Connection type (serial port, USB, Bluetooth)?
    USB port, my laptop doesn't have serial or bluetooth ports

    Q3) What is the serial number and manufacturing date of your device? This information can be found on the back of the unit.
    the scan tool device is just a square box with no data in its back, but on top of it is says (ELM327) in big font, and (Ver 1.5a) in smaller font. CD driver is small size, it has seven folders, and Instructions-Read-Me.txt file

    Q4) What is the operating system? Specify whether it is 32 or 64 bit
    Windows XP 32-bit

    Q5)What is the year, make, model, and country where the vehicle was purchased in, new?
    GMC Envoy 2002, manufactured in United States

    Q6) If known, what is the engine type (gasoline or diesel, number of cylinders, displacement).
    Gasoline, 6 cylinders, I-6

    Q7) Which software are you using (name + version)?
    ScanTool.net for Windows v1.13

    Q7) Describe the problem in detail:
    a- Which step of the Quick Start Guide are you having trouble with?
    After installing the USB drivers, then plugging the device & cables to my car, the ScanTool.net software shows (Interface Was Not Found) error message.
    b- Have you followed the troubleshooting flowcharts? Which steps are you having trouble with?
    Where is the troubleshooting flowchart? can I download it?
    c- Exact text of any error messages you received.
    the ScanTool.net software shows (Interface Was Not Found) error message.

    Q8) What color is the "Status" or "Power" LED?
    Power led is RED when it is hooked to my laptop and my car

    Please note:

    1- the order package included as well (OBDII-Serial) cable, and (USB (A) - USB (B) ) cable.
    2- snapshot of my laptop ports is attached (there is no Prolific USB-Serial converter or 3- whatever that device is called, but how can I fix it?)
    4- Baud Rate setting in ELM327 is on 9600, I thought I may damage the device if I changed it to 38,400. Is it safe to increase it?
    5- STD finder resulted to the following in both cases: when the device was plugged and unplugged:
    6- Copy of the USB ports from (Device Manager) is on the bottom of this post

    (Code:
    = Retrieving list of available COM ports: =
    COM1
    COM3
    COM6
    COM7
    COM10
    COM11
    COM12
    COM13
    COM14
    COM20
    COM21
    COM22
    COM27
    COM31
    COM32


    = Attempting to connect at 115200 baud =
    Looking on COM1...nothing
    Looking on COM3...nothing
    Looking on COM6...nothing
    Looking on COM7...nothing
    Looking on COM10...nothing
    Looking on COM11...nothing
    Looking on COM12...nothing
    Looking on COM13...nothing
    Looking on COM14...nothing
    Looking on COM20...nothing
    Looking on COM21...nothing
    Looking on COM22...nothing
    Looking on COM27...nothing
    Looking on COM31...nothing
    Looking on COM32...nothing

    = Attempting to connect at 38400 baud =
    Looking on COM1...nothing
    Looking on COM3...nothing
    Looking on COM6...nothing
    Looking on COM7...nothing
    Looking on COM10...nothing
    Looking on COM11...nothing
    Looking on COM12...nothing
    Looking on COM13...nothing
    Looking on COM14...nothing
    Looking on COM20...nothing
    Looking on COM21...nothing
    Looking on COM22...nothing
    Looking on COM27...nothing
    Looking on COM31...nothing
    Looking on COM32...nothing

    = Attempting to connect at 9600 baud =
    Looking on COM1...nothing
    Looking on COM3...nothing
    Looking on COM6...nothing
    Looking on COM7...nothing
    Looking on COM10...nothing
    Looking on COM11...nothing
    Looking on COM12...nothing
    Looking on COM13...nothing
    Looking on COM14...nothing
    Looking on COM20...nothing
    Looking on COM21...nothing
    Looking on COM22...nothing
    Looking on COM27...nothing
    Looking on COM31...nothing
    Looking on COM32...nothing


    End of search.)


    USB_Ports.jpg:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7137.jpg
    img src:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7137.jpg




    Snapshots of the ELM327 v1.5a device

    Front_side_ELM327.jpg:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7145.jpg
    img src:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7145.jpg


    Back_side_ELM327.jpg:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7146.jpg
    img src:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7146.jpg



    Snapshots of the software error messages:

    1- Easy OBD II snapshots
    EasyOBD_II_-snapshot.jpg:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7149.jpg
    img src:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7149.jpg


    EasyOBD_II_-snapshot_(timeout).jpg:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7151.jpg
    img src:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7151.jpg



    2- Scantool.net 1.13 error message (Interface was not found):

    ScanTool.net_1.13_error_message_snapshot.jpg:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7152.jpg
    img src:
    http://www.imageupload.org/thumb/thumb_7152.jpg



    Please help!
    Posts(4) | Reviews | Tip post

    post edited by ZaidClient on 3/31/2011 at 3:01 AM
  • smarknow Friday, April 01, 2011 5:25 AM Reply
    hey, nice description...
    i have exactly the same problem. the silver box thing does not want to conect with the laptop.
    i have tried all different orders of conecting the cables...
    have you found anny solution yet?

    please help!
  • ZaidClient Saturday, April 02, 2011 12:32 AM Reply
    Not yet Smarknow :-S

    I only hope I'll get the right level of support so I use my purchase and benefit from this investment. It will be extremely disappointing if this equipment didn't work x-( ...

    To be honest I found nice deals in other sections of DealExtreme. So far I had made another order ready for some Blackberry accessories, but thought to wait and see the level of support.

    Good service means loyal customers and repeated purchases :-) ... let's see how it goes.
  • smarknow Saturday, April 02, 2011 3:52 AM Reply
    it would be nice if somebody who's device is working could tell us how he did. in which oder to connect the cables, how exactly to install and the correct settings. so, if anyone who has a working device reads this, which i don't think someone will do, please give us some hint!
  • ZaidClient Friday, April 08, 2011 2:49 PM Reply
    Dear DealExtreme Support Team,

    Kindly can you help me on getting this problem resolved?

    Appreciate your efforts.
  • smarknow Wednesday, April 13, 2011 2:04 PM Reply
    ok, its working for me now! it tried many times with the scantool.net 1.13... did not work! (connection failure)

    thats how its working for me: plug in on windows 7 laptop, forget the cd, you don't need it... the drivers were installed automatically from the internet in some seconds, windows told me which com port was used (for me 5). try scanmaster-elm from the cd, if it works get the full version! scanmaster-elm does all settings automatically.

    the ignition has to be on, the motor can be running or not

    with scantool.net 1.13 only the red led was on all the time, with scanmaster-elm all led are on in different order and blinking and shining, i have not jet figured out what they want to tell me but i don't even care, its no use when the prog is running
  • ZaidClient Thursday, April 14, 2011 12:36 AM Reply
    Great news Smarti :) ...

    In the CD that I have, it shows (ScanMasterELM_DEMO_1.4.0.0.exe), so is the one you have Demo version as well?

    It is frustrating that a customer pays a full price for a product that supposed to be fully functional upon arrival, but yet it is not :-( ... I hope I won't have to invest again for a full ScanMasterELM software :-S

  • smarknow Thursday, April 14, 2011 1:14 AM Reply
    the program scanmasterelm on the cd is a demo version. it is good to us to check if it works on your pc/car or not. it shows you for example the diagnostic codes except the last number and you can not delete the code. but you see if the whole thingy works. it worked for me so i have the full version now so i can delete the code...
  • dell26 Tuesday, May 31, 2011 4:29 PM Reply
    If anyone has a link to the software and drivers for ELM327 my cd is broken please help
  • at1512 Saturday, February 18, 2012 5:14 AM Reply
    I bought two months ago. I can not run. red light is lit. bağlayınca computer lights are blinking. "interface not fount" writes. I can not connect. my car. Renault Clio 1.2 16v. please help
Page 1 of 2
Go to Page:
«Reply to this thread (in Product Forum)
Product Forum

Reply

Subject:

* 50 characters max

Message:

* 5000 characters max
Please note: HTML codes are not allowed anywhere on this page (otherwise you will see an error).

Please note that DealExtreme Forums are not a sales or product support board. While we do constantly participate in this forum, please contact us via support ticket for a guaranteed fast response. We make every effort to make the quickest replies.

WHY CHOOSE DX.COM?

Get great weekly deals and offers like: Collections